Image

YMPÄRISTÖSTÄSI
VÄLITTÄVÄ
KUMPPANI

Omakotitalon jätehuolto & kaivojen tyhjennykset

Omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon jätehuolto

Vakituisessa tai vapaa-ajan käytössä oleville pientaloille on käytännössä muutamia erilaisia vaihtoehtoja jätehuollon järjestämiseksi. Käytössä voi olla oma(t) jäteastia(t), voit järjestää jätehuollon yhdessä naapureidesi kanssa tai asuinpaikastasi riippuen voit käyttää sekajätepistepalvelua (esimerkiksi Pirkanmaan jätehuollon alueella). Loimi-Hämeen jätehuollon alueella ei ole käytössä sekajätepistepalvelua. 

Yleisin vaihtoehto on ottaa omalle pihalle sekajäteastia, jonka tyhjennyksen tilaat helposti meiltä. Jäteastian voi ostaa joko omaksi tai vuokrata. Suosittelemme kierrättämään kuitenkin mahdollisimman monet jätejakeet erillään. Näin ollen järkevää voi olla hankkia vähintään biojäteastia sekajäteastian lisäksi. Mitä useamman jätejakeen kierrätät erikseen, sitä harvemmin tarvitset sekajäteastiasi tyhjentämistä. Biojätteen ja pakkausjätteiden kerääminen Loimi-Hämeen Jätehuollon alueella hoidetaan Loimi-Hämeen Jätehuollon toimesta ja niihin liittyen asiointi tapahtuu suoraan heidän kauttaan.  

Jos asuinalueellasi on kaksi tai useampia lähekkäin sijaitsevia kiinteistöjä, suosittelemme Hyötykimpan käyttöönottamista. Se on kätevä ja usein myös edullisin tapa hoitaa jätehuolto. Ole asiassa yhteydessä suoraan alueesi kunnalliseen jätehuoltoyhtiöön.

Kartonki- ja muovipakkausten tyhjennysväli voi olla kesällä enintään kahdeksan viikkoa ja talvella 12 viikkoa. Metalli- ja lasipakkausten pisin mahdollinen tyhjennysväli puolestaan voi olla 16 viikkoa ympäri vuoden. 

 

Kierrätys omakotitalossa

Tee kotitaloudestasi vihreämpi lajittelemalla jätteesi! Yhdyskuntajätteen (tuttavallisemmin kotitalouksissa ja palvelualoilla syntyvä sekajäte) kierrätysasteen tulisi nousta 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä ja 65 %:iin vuoteen 2035 mennessä. Tällä hetkellä Suomessa yhdyskuntajätteestä kierrätetään alle puolet, noin 43 % (2019). Kotitalouksien lainmukaiseen jätehuoltoon riittää yksi sekajäteastia. Kaupungissa asuvan on jätehuoltomääräysten mukaan eroteltava: biojäte, paperit, pahvit, metalli, lasi ja vaarallinen jäte. Tuottajavastuulain astuttua voimaan myös muovin kerääminen on saatu vauhtiin.

Biojätteen erilliskeräys vaikuttaa paljon kierrätysasteeseen, koska biojäte on painoltaan suurin erilliskerättävä jätelaji. Toki muidenkin jätejakeiden kierrättämisellä on iso merkitys. Biojätteen erilliskeräysvelvoite on voimassa taajama-alueilla, yli viiden asunnon taloyhtiöissä. Autamme ja neuvomme sinua mielellämme kierrätyksen tehostamisessa, joten älä epäröi olla yhteydessä meihin mieltäsi askarruttavissa kysymyksissä. 

Keräämällä biojätteet erikseen, fermotoimalla tai kompostoimalla ne on sinun mahdollista pidentää sekajäteastiasi tyhjennysväli jopa 12:een viikkoon. Tyhjennysvälin pidentäminen vaatii erillisen luvan, jonka voi hakea jätelautakunnalta. 

Yksin omakotitalossa asuvan on mahdollista saada neljän viikon tyhjennysväli kesäisin ja kahdeksan viikon tyhjennysväli talvisin, vaikka biojätettä ei lajiteltaisi. 

Haluatko tehdä muutoksia nykyiseen sopimukseesi tai uuden sopimuksen kanssamme jätehuollon hoitamisesta?

Image

Kotitalouksien biojätteen keräys ja biojäteastia

Voit joko kompostoida biojätteen omalla tontillasi tai pyytää meiltä biojätteen erilliskeräyksen. Jos kompostoit biojätteen tai käytät biöjätteen erilliskeräystä, sekajäteastiasi tyhjennysväli on mahdollista pidentää 1.1.2023 lähtien jopa 12:sta viikkoon. 

Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee vuoden 2024 aikana taajamiin ja tulee koskettamaan kaikkia taajamissa sijaitsevia kiinteistöjä. Jätelakiuudistuksen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee kesällä 2024 kaikkiin asuinkiinteistöihin, jotka sijaitsevat yli 10 000 asukkaan keskustaajamissa. Keräysvelvoitealueella sijaitsevien kiinteistöjen on erilliskerättävä biojäte yksin tai yhdessä naapurien kanssa. Biojäteastiaa ei tarvitse hankkia, sillä tuolloin käsittelymaksu tulee sisältämään myös astiapalvelun. Yli viiden huoneiston taloyhtiöissä biojätteen erilliskeräys on edellytetty jo heinäkuusta 2022 lähtien. 

Tee kompostoinnista ilmoitus viranomaiselle 1.1.2023 lähtien

Uusi jäteläki velvoittaa ilmoittamaan elintarvikejätteiden kompostoinnista viranomaiselle 1.1.2023 lähtien. Käytännössä tämä tarkoittaa ilmoitusta oman alueesi jätelautakunnalle. Puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Ilmoitusvelvollisuus on kiinteistökohtainen. Ole yhteydessä meihin, jos haluat asiat lisätietoja. Asiakaspalvelumme auttaa biojätteen keräyksessä sekä muissa jätehuoltoon liittyvissä asioissa mielellään!

Biolanin Kompostorit

Maatuvan jätteen kompostointi omalla kompostorilla on kotitalouksille kannattavaa toimintaa. Sekajätteen määrä vähenee ja jäteastian tyhjennysväliä saa lakisääteisesti pidentää. Roskis ei myöskään kesähelteellä tuota hajuhaittoja. Esimerkiksi Biolan Pikakompostori 220 ECO on kehitetty keittiöjätteen kompostointiin. Tehokkaan ilmanvaihdon ansiosta sekoitustarve on vähäinen. Kompostimassan keskelle ilmaa tuova ilmakanava mahdollistaa osaltaan nopean kompostoitumisen. 

Hyötykeräys toimittaa Biolanin kompostorit suoraan koti- tai mökkipihalle ja opastaa kompostorin käyttöönotossa.

Tilaa kotisi jätehuolto meiltä

Tule kiertotalouskumppaniksemme! Jätehuollon lisäksi saat kauttamme asiantuntijaneuvonnan kotitalouksien kierrätystä koskien. Kannustamme asiakkaitamme kierrättämään jätteensä. Sekajätteen määrää vähentämällä kotitaloudet myös säästävät jätehuoltokustannuksissa. Asiakkaaksi liittymisen teet kätevästi klikkaamalla alla olevaa linkkiä "liity asiakkaaksi". Kiertotalous tehdään yhdessä.

Image

Umpi- ja sakokaivojen tyhjennykset

Tarjoamme uutena palveluna myös umpi- ja sakokaivojen tyhjennykset. Haju-asutusalueella sekä vapaa-ajan kiinteistöissä on perinteisesti kahdenlaista kaivoja: umpikaivoja ja sakokaivoja. Umpikaivoa kutsutaan usein harmaiden vesien kaivoksi, sillä sinne johdetaan esimerkiksi wc- ja pesuvedet. Uudenlainen sakokaivo on vesitiivis, kaksi- tai kolmekammioinen säiliö. Järjestelmään kuuluu myös imeytyskenttä. Näin ollen sakokaivoon kertyy vain karkeaa ainesta, joka ei ole imeytynyt maaperään. 

Kiinteistöjen jätevesien sakokaivot on tyhjennettävä vähintään kerran vuodessa. Umpikaivot tulee tyhjentää riittävän usein, kuitenkin myös vähintään kerran vuodessa. Tyypillisesti umpikaivo tyhjennetään useammin kuin kerran vuodessa. Vapaa-ajan kiinteistöillä tyhjennysväli on vähintään kolme vuotta. 

Harmaavesilietesäiliöt ja -puhdistamot tyhjennetään vähintään kolmen vuoden välein. Tarvittaessa nämäkin on hyvä tyhjentää useammin. 

Tyhjennyksen tilaaminen

Tyhjennyksen voit tilata kotisivujemme sähköisen kanavan kautta, soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 0103849700 tai lähettämällä sähköpostia info@hyotykerays.fi.

Lain mukaan jokaisesta lietekuljetuksesta on nykyään laadittava siirtoasiakirja. Huolehdimme siitä, että lain vaatimukset täyttyvät ja valvonnan kannalta oleelliset tiedot tulevat huolehdituksi. 

Tilaa kotisi jätehuolto meiltä

Tule kiertotalouskumppaniksemme! Jätehuollon lisäksi saat kauttamme asiantuntijaneuvonnan kotitalouksien kierrätystä koskien. Kannustamme asiakkaitamme kierrättämään jätteensä. Sekajätteen määrää vähentämällä kotitaloudet myös säästävät jätehuoltokustannuksissa. Asiakkaaksi liittymisen teet kätevästi klikkaamalla alla olevaa linkkiä "liity asiakkaaksi". Kiertotalous tehdään yhdessä.

Lajitteluohjeet kotitalouksille

Image

elintarvikepakkaukset, muovikassit, -pussit ja -kääreet, muovipullot, -kanisterit ja -purkit,pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset

sekajäte, pvc-pakkaukset, muut muovituotteet, likaiset muovipakkaukset, yritysten muovipakkaukset

Image

mainokset ja esitteet, sanoma- ja aikakausilehdet, kirjekuoret (myös ikkunalliset), postiluukun tai laatikon kautta tulleet paperit

muovi, pahvi, kartonki, kertakäyttöastiat, jäljentävät paperit, lahja- ja käärepaperit
kopiopapereiden kääreet, ruskea paperi, ruskeat paperikassit

Image

tyhjät lasipullot, tyhjät lasipurkit

kristalli, peilit, ikkunalasi, hehkulamput, tuulilasit, posliini, keramiikka, lämpölasi, uunivuoat, kahvikannut, pullojen korkit, purkkien kannet

Image

metallikannet, foliot, alumiinivuoat, säilyketölkit, kruunu- ja kierrekorkit, pantittomat juomatölkit, tyhjät ja kuivat maalipurkit, metallipurkit, korkki kierrettynä, tyhjät ja paineettomat aerosolipurkit, tyhjät alumiinituubit

kaapelit, sähkö- ja elektroniikkaromu, paristot ja muut vaaralliset jätteet

Image

elintarvikkeet, kahvin ja teen porot, kukkamulta ja kasvit, teepussit ja suodatinpaperit, muut kompostoituvat jätteet, talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat

lääkkeet, imurin pölypussit, foliot, nestemäiset jätteet, tuhka, tupakantumpit,
metallipakkaukset, muovipussit, muovipakkaukset

Image

aaltopahvi, paperirullien hylsyt, kartonkipakkaukset, paperikassit ja -säkit
kartonkiset kertakäyttökassit, kartonkitölkit: maito, mehu..., paperipussit: sokeri,leipä jauho...

muovi, styroksi, likaiset pakkaukset

Image

hyötykäyttöön soveltumaton jäte: vaipat, tekstiili, pölypussit, posliini ja keramiikka, siivousjäte, likaiset paperi-, pahvi- ja muovijätteet

biojäte, ongelmajäte, sähkö- ja elektroniikkaromu, autonrenkaat, hyötyjäte:
paperi-, pahvi- ja muovijätteet

Tule kiertotalouskumppaniksemme

Ota yhteyttä jo tänään!

Hyötykeräys Oy
Kiertokatu 1, 38210 Sastamala

Vannekatu 10, 37140 Nokia

Asiakaspalvelu:
010 3849 700
info@hyotykerays.fi

Laskutustiedot

Olemme ulkoistaneet laskujen maksupalvelumme Tilikymppi Kredit Oy:lle.

Pyydämme, että käytätte jatkossa laskutuksessanne seuraavia yhteystietoja:

Verkkolasku

Verkkolaskuosoite: 003708547051
Operaattori Maventa
Välittäjätunnus: 003721291126


Sähköpostitse toimitettava lasku


hyotykerays@tilikymppi.com


Postitse toimitettava lasku


Vammalan Hyötykeräys Oy
c/o Tilikymppi Kredit Oy
Rantatie 323
27800 Säkylä

Lisätietoja asiasta voitte kysyä yhteyshenkilöltämme Sanna Tammelin,
puhelin 044 700 4925 ja sähköposti hyotykerays@tilikymppi.com.

Image
Image
Image